Hjæm te jul – om det å skrive en sang

avIngrid Dyrnes
23 november 2016

– Ingrid, kan ikke du skrive en julesang? Jeg svarte ja. Melodien lagde jeg på ei uke, teksten skrev jeg i Afrika.

I år har jeg laget en julesang. ”Hjæm te jul” er lydsporet i årets julekampanje for Norsk Flid Husfliden. De har fått lov til å låne sangen. Jeg har fått en unik sjanse til å få spredd musikken min i vårt langstrakte land. Det hele startet med at jeg svarte ja på et spørsmål jeg fikk på jobb:
– Ingrid, kan ikke du lage en julesang i år…? Og da jeg ble spurt om å være med i julefilmen, svarte jeg selvfølgelig ja til det også.

Hjem til jul from Bennett on Vimeo.

En ramme for kreativiteten

Dette er første gang jeg nærmest har skrevet en sang på bestilling. Tanken på å skrive en julesang har streifet meg tidligere, men det har bare blitt med tanken – til nå. Det å bli utfordret til å skrive en sang som skulle brukes av andre, var noe som trigget meg. Og så var det utrolig greit å få en knagg å henge ideen på. Temaet skulle være nettopp ”Hjem til jul”. Om forventninger. Forventninger til jula. Jeg ga meg selv en ukes tidsfrist til å levere en skisse.

Melodi på ei uke

Hjemme satte jeg meg ned ved pianoet flere dager på rad med intensjonen om at ja, nå – nå skulle jeg lage en julesang! Det var refrenget som kom først, sammen med strofen ”Hjæm, hjæm te jul”. Første skisse tok jeg opp kl. 23.54 mandag den 19. september, samme dag som jeg aksepterte utfordringen.

To dager senere fant jeg temaet. Det dukket opp da jeg satt og spilte litt rundt refrenget og improviserte. Temaet er blitt selve signaturen i sangen, det som binder den sammen. Bevegelsen i temaet gir meg assosiasjoner til reise, og så synes jeg det får fram følelsen av forventning og undring. Sangen avsluttes med temaet, men siste runde har jeg utelatt den siste tonen. Jeg vil ikke at sangen skal lande. Vil holde på spenninga.

Ei uke etter at jeg startet med sangen, var jeg så godt som ferdig med melodien – altså sangmelodien og akkordene. Jeg manglet det meste av tekst, og hadde kun fire linjer i første vers pluss refrenget. Men strukturen i sangen var på plass, så nå kunne jeg ta med meg skissen og jobbe med tekst hvor som helst. Hvorsomhelst det ble Afrika, det!

Tekst i Afrika

Det er mange juler som ikke er kjernefamiliejul, og jula er slettes ikke bare gull og glitter. Dette ville jeg få fram i teksten uten å bli for melankolsk av den grunn. Jeg ville skrive en julesang folk kan bli glad i. Og så håper jeg at den berører. Det er den vanskeligste teksten jeg har skrevet. Jeg tok den frem med jevne mellomrom på hele reisen min; på flyet til Wien, på flyplassen i Addis Abeba, i en av meditasjonstimene (jeg klarte ikke å la den ligge…) og til slutt gjorde jeg den ferdig på stranda på Zanzibar. Så langt unna snø en kan komme. Men med alt i perspektiv.

Teksten til "Hjæm te jul"

Som regel dukker det opp noen tekstlinjer før jeg starter, eller ganske så umiddelbart når jeg skriver en sang. Noe av det første jeg gjør når en del av melodien og følelsen i låta er på plass, er å tømme hodet for tekstlige ideer. Da skribler jeg bare i vei. Og noen av linjene kan plutselig ha fine rim og være akkurat det jeg vil ha. Andre tvister jeg og videreutvikler – eller forkaster. Sånn var det her også.

Å lage musikk er litt som å lage mat uten oppskrift

Når jeg starter med en sang, er det ofte en følelse eller en setning jeg har som jeg vil gjøre noe med. Jeg vet på et vis hvor jeg skal, men veien blir til underveis. Sånn er det også når jeg lager mat uten oppskrift. Improvisering, men jeg har noen holdepunkter. Jeg vet liksom hva som passer sammen og ikke. Om jeg vil ha sterk mat eller snill suppe. Det er litt sånn med musikken også. Jeg har en visjon inne i meg, så det gjelder bare å ta ingrediens for ingrediens til jeg kjenner at alt stemmer. Å finne riktig akkord når jeg først har teksten og melodien, blir litt som å smake seg frem til riktig blandingsforhold. Jeg kjenner når klangen sitter.

Det har jeg ikke gjort før, så det kan jeg helt sikkert!

Jeg er litt som Pippi og prøver gjerne ting jeg ikke har gjort før. I produksjonen av sangen ”Hjæm te jul” har jeg vært tekniker og produsent. Alt bortsett fra cello er tatt opp hjemme hos meg. Det har vært utrolig artig å gjøre det selv. Og det gir mersmak. Jeg har flere sanger på lur.


Ta gjerne en titt på hjemmesiden min: www.ingriddyrnes.no
Der ligger også albumet jeg ga ut i 2010.


Foto: Ole Ekker.