Som en kaktus i snøen

23 mai 2018

Hun har følt seg som en observatør på utsida hele livet. Kanskje er det nettopp derfor Linnéa Johansson alltid prøver å lage kunst som får folk til å føle seg sett.


Foto: Helene Mariussen

– Jeg pleier å si at Trondheim valgte meg, smiler kunstner Linnéa Johansson.

Virale superhelter

Den siste høsten og vinteren har hun tilbragt sammen med oss i Bennett. Vi har invitert henne hit som en del av et samarbeidsprosjekt der hun har disponert loftet vårt som atelier i en periode. Og nå i juni skal arbeidene – som har fått samletittelen Soulfies Personales – stilles ut i Bennetts lokaler. 

For sju år etter den positive testen har svensken i Sevilla for lengst blitt trondhjemmer. Kjæresten har blitt eks. Ett barn har blitt til to, en på 4 og en på 6. Og Linnea har blitt både verdenskjent og usynlig på en gang.

Med sine tegninger av følsomme superhelter tok hun fullstendig av på nettet for et par år siden. Googler du henne finner du kjapt ut at hun ble intervjua av blant andre Huffington Post, og at Britney Spears hyllet henne på Facebook. Selv synes hun at all oppmerksomheten var fantastisk og vanskelig på samme tid.

– Jeg ble plutselig talskvinne for en politisk retning, og det var ikke noe jeg ønsket. Jeg tar på ingen måte avstand fra feminismen, men prosjektet mitt hadde ingen annen agenda enn at jeg vil at barna ikke skal begrenses av hvilket kjønn de er. Jeg synes det er sykt at jenter skal trenes opp i empati, mens det er motsatt for guttene.

Outsidernes stemme 

Etter suksessen følte hun at hun ble tildelt en rolle som definerte og begrenset henne. Derfor har hun den siste tida jobbet med andre prosjekter, selv om ”alle” vil at hun skal lage flere superhelttegninger. Men tematikken som går igjen handler mye om det samme – om det er tegneserier, utsmykkinger eller malerier.

– Jeg ønsker å være en stemme for dem som føler seg utenfor, de som står på sidelinja av samfunnet og normen. Jeg vil at de skal føle seg sett, sier Linnéa.


Foto: Helene Mariussen

Selv har hun alltid kjent på et utenforskap og en dobbelthet. Med en mamma fra Colombia og en pappa fra Sverige følte hun ikke at hun hørte helt til, verken på den ene eller den andre siden. I tillegg var hun det hun selv kaller et ”litt rart barn”. 

– Jeg var veldig introvert og tenkte mye på døden. Da jeg var 5-6 år laget jeg et testamente over hvem som skulle få lekene mine om jeg skulle dø. Foreldrene mine var såpass bekymret for meg at de sendte meg til psykolog.

Blomstrer i solen

Der fikk hun beskjed om å tegne drømmene sine. Og etter hvert som hun også lærte seg å skrive, ble tegningene til tegneserier. Slik fant hun en måte å uttrykke følelsene sine på. 

– Heldigvis så skjønte jeg at det ikke var noe galt med meg, men at jeg bare ikke hadde funnet en plass som passet for meg ennå. Jeg pleier å kalle meg en kaktus i snøen. Det er ikke kaktusen det er noe galt med, når den er i solen så blomstrer den jo. Men setter du den i snøen så blomstrer den aldri. Og sånn var det med meg også, smiler hun.


Foto: Helene Mariussen.

Og etter hvert oppdaget hun steder der hun passet inn, der det også var andre kaktuser som henne. Noen av dem fant hun da familien bodde i Frankrike en periode da hun var 13 år og enda flere da hun flyttet til Sevilla.

– Der var jo alle kaktuser, ler hun, og fortsetter: 

– Klima og kultur henger alltid sammen. Her er vi veldig raske til å sette diagnoser på alle som er annerledes og det får folk til å føle at det er noe galt med dem. Det fører til mye selvhat. I Sør-Europa blir de i større grad ønsket velkommen og er en del av bybildet.

Heller soulfies enn selfies

I prosjektet Soulfies personales har hun jobbet videre med utenforskap og den distansen som fort oppstår mellom det som er på innsida hos en person – og det som vises frem på utsida. Noe som gjerne blir forsterket gjennom sosiale medier.

– I dette prosjektet har jeg bedt folk om å dele sine hemmeligheter med meg anonymt via Instagram. Basert på det har jeg malt deres soulfies, altså hvem de er inni seg. Alle har sine «redslor» og sitt mørke.

For Linnéa er ikke interessert i det polerte og motstandsløse. Hun lager ikke kunst fordi det er gøy, men fordi hun ser at folk har det vondt. Gjennom bildene sine ønsker hun å vise at det mørke og vonde ikke bare er menneskelig, men at det også kan være vakkert.


– Som en kjeftesmelle og et kyss på en gang, smiler hun.

Ikke så rent ulikt Linnéa selv, altså.

 

Om prosjektet:

Utstillingen "Soulfies Personales – en utstilling av innsiden" er et samarbeid mellom Bennett reklamebyrå og kunstner Linnéa Johansson. Kom gjerne på utstillingsåpningen torsdag 7. juni kl. 19.00.

Utstillingen står hele juni og er åpen mandag til fredag kl. 12 – 14 fram til 22. juni. Om du ønsker å se bildene utenfor åpningstidene, ta kontakt med Linnéa: linneita@gmail.com / 463 92 745.

 

Les mer om utstillingen